При готвене можете да замените традиционната сол с хималайска - най-чистия и здравословен вид сол. Хималайската сол се добива във вид на естествени кристали. Друга здравословна алтернатива е морската сол, която се отличава с по-наситен вкус и богато съдържание на минерали. Морската сол също се добива във вид на естествени кристали, които се смилат до познатата ни консистенция.
Още една здравословна алтернатива, е солта с ниско съдържание на натрий. При нея около 30% от съдържанието на натрий е заместено със соли на калия и магнезия, които влияят положително на човешкото здраве.
Вместо сол можете да използвате и миксове от подправки като риган, босилек, черен пипер, комбинирани с йодирана сода. Билковата сол може да съдържа също така мащерка, чесън, розмарин и магданоз. Колкото по-богат е букетът от подправки, толкова по-интересен и наситен ще е вкусът на приготвеното ястие.
Заместителите на солта са наистина много. Най-добрите миксове от подправки всъщност можете да приготвите сами - забъркайте си собствени миксове, съобразени с вашия вкус и ястията, които приготвяте най-често. При приготвянето, имайте предвид, че част от подправките имат не само аромат, но и наистина солен послевкус.
За да подправите бульон, използвайте кимион. За да подправите крем супи - копър, магданоз и кориандър. Подходяща комбинация с месо са подправките мащерка, майорама и естрагон. За да поеме месото аромата на подправките, първо ги смачкайте в хаванче, а след това ги втрийте в месото. Лютите подправки като чили, люти чушки и чесън също имат леко солен вкус и могат да ви спестят използването на допълнително сол.
За заместители на солта могат да се използват не само подправки. Маслините, например, ще добавят на ястието ви достатъчно количество сол - настържете и добавете на салати, гювечета, запеканки или риба. Солта можете да намалите и като добавите настъргано сирене в ястието. Опитайте да приготвите паста със спанак и синьо сирене без добавена сол. Пригответе салата, в която солта е заменена с маслини и фета сирене.